- Back to Home »
- en iyi hosting firması , en iyi sunucu firması , Hosting , sunucu , sunucu seçimi »
- Hosting Firması ve Sunucu Tercihi
Posted by :
Kadir ARLI
13 Ekim 2014 Pazartesi
Hosting Firması ve Sunucu Tercihi
Sunucu almadan önce bilmeniz gereken ilk şey sunucu tipleri nelerdir?
- Paylaşımlı Sunucu(shared): Bir bilgisayar üzerinde, size tahsis edilmiş bir alanı kullanmaya yetkiniz oluyor sadece. O bilgisayarı, sizin gibi kullanan birçok insan var. Ufak projeler için ucuz ve kullanılabilir. Bu bilgisayarı yönetemezsiniz.
- VPS(Sanal Özel Sunucu): Bir bilgisayar üzerine, vmware gibi sanal işletim sistemi yüklenebilen ve o bilgisayarın donanımını belli kısıtlar ile kullanan bir yapı. Tek bilgisayar ama sanal olması hasebi ile sadece size ait ayarlar. Bu bilgisayarı yönetebilirsiniz. Pek tutulan bir yöntem değil diye biliyorum. Paylaşımlı Sunucunun biraz gelişmiş hali diyebiliriz.
- Dedicated Server: Türkçe karşılığını bilmiyorum ama hosting firmasının sunucu odasında artık size ait bir bilgisayarınız olabilir bu sunucu tipi ile. Bilgisayarı sizden başkası kullanamıyor ve bu sebep ile yönetebiliyorsunuz. İşleriniz büyüdükçe almak zorunda kalacağınız veya ben sunucuma istediğimi yaparım arkadaş derseniz tercihiniz dedicated server olmalı.
- Bulut Sunucu: Nam-ı diyar cloud. Çalışma alt yapısı şu şekilde. Hosting şirketiniz,n ne kadar bilgisayarı varsa hepsi sizin için çalışabiliyor. Yani bütün bilgisayarları birbirine bağlayan bir alt yapı oluşturuyorlar. Sizin dosyalarınız bu ağ içerisinde oluyor. 300 gHz, 500 tb 300 gb ram gibi bir alt yapı sunuyorlar size.
Şimdi gelelim, size uygun sunucu seçimine.
Eğer ufak çaplı bir siteniz olacak ise; bu kurumsal bir site olabilir veya bir tanıtım sitesi olabilir. Bu tarz siteler için shared hosting önerilebilir. Maliyeti oldukça düşüktür.
Artık işler büyüdü ve yönetilebilir bir sunucu istiyorsanız burada ilk yine sitenizin durumuna göre en düşük seviye de Sanal Sunucular geliyor. Dedicated Sunuculara göre daha uygundur.
Kendi sunucum olsun. Kimse ile sunucu kaynaklarımı paylaşmak istemiyorum diyorsanız burada dedicated sunucular başlıyor. Tamamen size ait bir bilgisayarı hosting firması sizin adınıza, sizin istediğiniz özelliklerde hazırlıyor ve size sunuyor. İşler büyüdükçe bu bilgisayarın ramini, harddiskini artırabilirsiniz.
Son olarak yeni çıkan bir teknoloji olan bulut sunuculara bakalım. Bir sosyal paylaşım sitesi yapmak istiyorsunuz. Kullanıcı sayısı oldukça fazla olacağını düşünüyorsunuz ama ne kadar yoğun olur kestiremiyorsanız, bulut sunucu tam size göre. Bulutu sunucuda yoğunluğa göre artan donanım siteklerinize anında yanıt verebiliyor. Diyelim 1 saat önce sitenize 5 kişi girdi ise hosting firması sizden bu 5 kişinin kullandığı ram ve harddisk parasını alır. Şimdi ise 1 milyon kişi girdi sitenize, hosting firması yine kullandığınızı ram ve harddisk kadar sizden para alır. Bu aşamada siz minimum seviyeyi belirtmelisiz. 3.0 gHz işlemci, 8 gb ram, 80 gb harddisk gibi. Başlangıç olarak.
Yukarıda anlatılanlara ek olarak hosting firması seçilir iken bakılması gerek kriterler şunlardır:
- Hosting firmasının şu anki sitesi
- Hosting firmasının büyüme hızı
- Kullanıcılara sundukları sunucu çeşitleri
- Kullanıcılara verdikleri destekleri, sorunuza cevap süreleri
- Hosting firmasına yapılan yorumlar
- Ne kadarlık disk alanı veriyor?
- Bandwidth genişlikleri
- Bağlantı hızları
- Uptime( Vaad edilen sunucuları stabil durumları)
- Sağladığı sunucuların size uygunlukları
- Güvenlik politikaları
- Kullandıkları işletim sistemleri
- Sunucu lokasyonları
- Ücretleri
Yukarıda sayılan kritelere de dikkat edilmesi gerekmektedir.
En iyi hosting firmaları nelerdir peki?
Araştırmalarıma göre bugün itibari ile
- goDaddy
- HostGator
- bluehost
en çok tercih edilen hosting firmaları.
Bulut sunucu hizmeti sağlayan en iyi hosting firması ise;
- Amazon Web Service(AWS)
Neden AWS?
EC2 adında 2002 yılında çıkarmış oldukları sistem bugünkü adı ile bulut sistemiydi. Yani hosting firmalarının yeni tanıştığı bu sunucu sistemini AWS 2002 yılında kullanıyor durumdaydı. Hal bu olunca şu anki yeni başlamış sunucular bu sistemlerde daha bebek sayılır. AWS ise bu işte ayakları yere basan bir firma olmuştur.
Sonuç
Yukarıda anlatılanların hepsi araştırmalarım sonucunda çıkmıştır. Atladığım yerler elbet olabilir. Hosting firmaları seçiminde, birçok sitede yapılan sıralamalar sonucunda bu kanılara vardım. Şu anda AWS kullanıyorum ve gayet memnunum ama yarın ne olur bilinmez.
Yeni teknolojiler çıkana kadar hoşçakalın.
Yorum Gönder