Posted by : Kadir ARLI 22 Nisan 2013 Pazartesi


ERP web sitesi yazacaksanız yapmanız gerekenler:
1. Öncelikle kodlarınızın daha düzenli olması için MVC yapısını kullanmanızı önerim. Ben MVC yapısındaki bir ERP web sitesini daha hızlı nasıl yapabilirsiniz onu anlatmaya çalışacağım. Veritabanı işlemleri de anlatımına dahil olacaktır. Biraz MVC yapısından bahsetmek istiyorum. Model View Controller türkçe olarak açıklayacak olursak " veritabanı işlerini yapacağımız ufak fonksiyonlar , bunların somutlaştığı ekranımız ve bu iki kısmın arasında yer alan, ufak fonksiyonları yöneten yöneticilerimizden oluşur." Ben MVC yapısını sınıf kullanarak değil fonksiyon kullanarak yapma üzerine anlatımı ma devam edeceğim. MVC üzerinde daha çok konuşulabilir ama teorik bilgiden daha çok pratik bilginin işe yaradığını inananlardanım.
2. Web sitenizin dökümanını tasarlamadan önce bir öneride daha bulunmak istiyorum. Enterprise Arthitect programınızı daha önce duydunuz mu?
3. Gereksinimlerinizi, use-caselerinizi, Db yapınızı, senaryonuzu ... tasarladıktan sonra artık web sitemize geçebiliriz.
4. Öncelikle Db yapımızı oluşturuyoruz, tablo alanlarınızı, kısıtlarınızı, anahtar bağlantılarınızı vs yaptıktan sonra php editörüne geçelim.
5. Php editörleri arasında ben Php Designer ı kullanıyorum. İlk olarak senaryonuza uygun olarak ilk formu tasarlıyoruz. Sonrasında o formun verilerinin döküleceği listemizi tasarlıyoruz. Diğer bütün aşamalar bu şekilde devam ediyor. Tabi hayat yazdıklarım kadar da toz pembe değil. Bazen bu durum tam tersi olabiliyor, bunu sebebi ise daha öncesi bir sisteme bağlı olması. Yoksa önce Db doldurulur sonra listesi yapılır. Bu aşamada yapılmaması gerekenler ; forumları önceden kodlamayın, herşeyi senaryodan bakarak yapın ve hem kafanız rahat olsun hemde işiniz daha kısa sürede bitsin. JavaScript dosyanız ayrı olsun. Ortak JavaScript fonksiyonlarınız olsun ama bunları kullanırken çok dikkat edin yoksa işin içinden çıkılmaz hale gelebiliyor. Ortak php fonksiyonlar içinde aynı şey geçerli. Bu fonksiyonları tasarlarken 2 kere düşünün yeter ve unutmayın ki if diye bir kod var:)
6. Son olarak projenizi test için projeyi hiç bilmeyen birini kullanın. Umulmadık hatalar bulabiliyor:) sizin testiniz bir yere kadar geçerli önemli olan son kullanıcı.

Saygılar....

Popular Post

Bir Aylık Ziyaretçi Sayısı

Kadir ARLI. Blogger tarafından desteklenmektedir.

İzleyiciler

- Copyright © 2025 Kadir ARLI - Metrominimalist - Powered by Kadir ARLI - Designed by Johanes Djogan -